Tuesday, January 15, 2019

C.C. CopyCat Beanie - Bulgarian translation

Поради големия интерес към шапката, реших да направя отделна публикация на български с моите бележки по модела. Оригиналът на шапката е машинно плетен от акрил и се продава от фирмата Colorado Chick като C.C.Beanie. Емили Ингрид е публикувала в Ravelry безплатна своя интерпретация на шапката под името CopyCat C.C. Beanie. Нейното описание на модела на английски може да се прочете в блога й.

Аз направих два варианта на шапката с две различни по дебелина прежди и с мои модификации. Първата ми версия е плетена с Pecci Filati Pacchero, италианска бобинна прежда в две нишки. Дебелината на преждата се получи 250 м / 100 г, плетох с игли 4.5 мм и 5 мм.


С помощта на спомагателен конец и куки 4.5 мм нанизах 86 бримки и плетох 30 реда пресукан ластик 1х1. След това прехвърлих живите бримки на втори обръч, махнах спомагателния конец и съединих първия и текущия ред бримка в бримка лицево. Минах на обръч 5 мм и оплетох още един ред лицево.
След това три пъти повторих следната комбинация:

6 реда опаково
2 реда лицево
6 реда полуанглийски ластик
2 реда лицево


След третото повторение на комбинацията изплетох
още 3 реда лицево (общо стават 5 лицеви след полуанглийския ластик),
1 ред свивки - всеки две бримки се плетат като една лицево - остават 43 бр.,
3 реда лицево,
отново 1 ред свивки - всеки две бримки се плетат като една лицево - остават 22 бримки.

Отрязах конеца и го прекарах няколко пъти през бримките, като затягах и накрая прибрах висящия край в плетивото. Приших помпон и кожено етикетче. Шапката тежи 65 г.


Втората шапка изплетох с Lanoso Alpacana. Дебелината на тази прежда е почти два пъти по-голяма - 130 м / 100 г, затова и се наложиха модификации към първоначалния модел.

С помощта на спомагателен конец и куки 4.5 мм нанизах 72 бримки. Плетох 23 реда полупресукан ластик (1 лицева пресукана, 1 опакова непресукана).
Съединих първия и текущия ред лицево и оплетох още един ред лицево с куки 5 мм.След това изплетох 2 повторения на комбинацията

4 реда опаково
1 ред лицево
4 реда полуанглийски ластик
1 ред лицево


След второто повторение изплетох още
4 реда опаково
3 реда лицево
1 ред свивки - всеки две бримки се плетат като една лицево - остават 36 бр.,
2 реда лицево,
отново 1 ред свивки - всеки две бримки се плетат като една лицево - остават 18 бримки.

Накрая прекарах конеца няколко пъти през бримките, като затягах и прибрах висящия край в плетивото. Приших помпон и кожено етикетче. Шапката глътна точно 100 г.
Получи се много въздушна, но топла шапка, определено е любимата ми за този сезон.No comments:

Post a Comment